Dziś w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu odbyła się pierwsza edycja Powiatowego Konkursu Kulinarnego, skierowanego do uczniów szkół gastronomicznych i hotelarskich z terenu powiatu żywieckiego.
Tegoroczny temat przewodni – „Smaki Żywiecczyzny – tradycja z nowoczesnym twistem” – zainspirował młodych kucharzy do kreatywnego podejścia do regionalnych smaków i lokalnych produktów. Uczestnicy zaprezentowali swoje umiejętności, przygotowując danie główne oraz deser, które oceniało jury złożone z doświadczonych szefów kuchni i ekspertów kulinarnych.
Wyniki konkursu:
I miejsce: Martyna Kandzia i Szymon Habdas (ZSEG w Żywcu)
II miejsce: Paulina Białek i Natalia Kamińska (ZSAiO w Moszczanicy)
III miejsce: Oliwia Kuśnierz i Zuzanna Kuśnierz (ZSOT w Milówce)
Organizatorzy dziękują wszystkim uczestnikom, opiekunom, jurorom oraz sponsorom, wśród których znaleźli się: PZŁ Bielsko-Biała, Galicyjska Szkoła Smaku, ZPM Hańderek, Kulinarna Szkoła – Daniel Jakubiec, PPHU Hektor, Jagnię na Winie oraz FHU Harnaś.
To wydarzenie pokazało, że pasja do gotowania i przywiązanie do lokalnej tradycji mogą iść w parze z nowoczesnością i finezją smaku.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom kreatywności, talentu i kulinarnego zapału!
Do zobaczenia w kolejnej edycji!
#ŻywiecczyznaNaTalerzu #PowiatŻywiecki #KonkursKulinarny #SmakiŻywiecczyzny #ZSEGŻywiec
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie