
Ludzie uprawiają czosnek od 5 tysięcy lat! Ta roślina o wyrazistym smaku jest nie tylko popularną przyprawą, ale ma cenne właściwości lecznicze a nawet magiczne.
10 powodów, dla których warto jeść czosnek
Właściwości czosnku sprawiają, że często stosujemy go nie tylko jako przyprawę, ale również jako środek na zwalczanie wielu dolegliwości.
1. Czosnek włączony do diety doskonale wzmacnia odporność i pomaga w walce z przeziębieniem oraz grypą. Znaczenie ma tutaj między innymi zawarta w nim witamina C, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
2. Badania naukowe wykazały również jego wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu.
3. Zawarty w czosnku sulfotlenek disiarczku diallilu rozszerza naczynia krwionośne. Dlatego jego spożycie przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Tu skuteczność, czego znów dowiodły badania (Wydział Farmacji King Khalid University), jest porównywalna do jednego ze stosowanych na nadciśnienie leków.
4. Spożycie czosnku zmniejsza ryzyko raka prostaty i polipów w jelicie grubym (badania amerykańskiego National Cancer Institute oraz Case Western Reserve University).
5. Polecany jest również diabetykom, ponieważ obniża poziom cukru we krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycowych.
6. Może być skuteczny w leczeniu lekoopornych zakażeń układu moczowego.
7. Spożycie czosnku zmniejsza niedobory estrogenów u kobiet po przekwitaniu, tym samym wpływa korzystnie na kości, minimalizując utratę ich masy (badania wydziału żywienia Shahid Sadoughi University of Medical Sciences).
8. Czosnek pomaga zwalczać zakażenia bakteryjne poprzez hamowanie wytwarzanych przez nie enzymów. Jest skuteczny w walce ze szczepami z rodzaju Escherichia, Salmonella, Staphylococcus, Streptococcus, Bacillus, Klebsiella, Proteus i Clostridium.
9. Co więcej, może też hamować rozwój choroby alzheimera oraz starczej demencji. Wszystko dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów chroniących komórki nerwowe przed uszkodzeniami.
10. W czasie wojny czosnek stosowano nawet na trudno gojące się rany. Zawarty w nim ajoen utrudnia rozwijającym się bakteriom tworzenie biofilmu, dzięki czemu ułatwia gojenie.
W tym dniu w roku 1943 malejąca z dnia na dzień społeczność żyjąca w warszawskim getcie wybrała sposób umierania: z karabinem w ręku a nie w komorze gazowej. To było powstanie wyjątkowe, bo nie o zwycięstwo w nim chodziło. Ginąca społeczność żydowska, wybrała walkę z uzbrojoną po zęby III Rzeszą, aby udowodnić że nie zgadzają się na traktowanie ich jak podludzi. Zdecydowana większość z 70 tys. pozostających w getcie ludzi zginęła (wcześniej w getcie mieszkało około 500 tys.) 16 maja po niespełna miesiącu walk Niemcy powstanie ostatecznie spacyfikowali, a teren getta zrównano z ziemią.
"Ludzi należy dzielić na dobrych i złych.
Rasa, pochodzenie, religia, wykształcenie, majątek – nie mają żadnego znaczenia.
Tylko to, jakim kto jest człowiekiem" - Irena Sendler
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie