Reklama

Co i dlaczego wkładamy do koszyczka wielkanocnego?

Redakcja TuZywiec
08/04/2023 12:57

Świecenie pokarmów jest jednym z obrzędów nierozerwalnie związanym z Wielkanocą. I choć rzeczy, które wkładamy do koszyczków nie różnią się zbytnio, to wiele osób nie zawsze wie z jakiego powodu właśnie te, a nie inne pokarmy niesie się do święcenia.

Święconka, którą spożywamy w trakcie wielkanocnego śniadania składa się z nieprzypadkowych wyrobów i pokarmów, które mają swoją symbolikę. Pierwszym z nich jest baranek, który pieczemy z ciasta, lepimy z lukru. Jest uosobieniem triumfu życia nad śmiercią. To także symbol przypisywanej temu zwierzęciu łagodności, znak niewinności Syna Bożego. Drugą rzeczą, choć dla niektórych pierwszą jakiej nie może zabraknąć w koszyku są jajka – symbol prapoczątku i nowego, odradzającego się cyklicznie wiosną życia. Trudno wyobrazić sobie również koszyczek bez chleba (najczęściej kawałka), który symbolizuje w tradycji chrześcijańskiej Ciało Chrystusa.

Do koszyczka wkładamy również sól (minerał, bez którego nie ma życia), która chroni pokarmy przed zepsuciem i symbolizuje stałość życia duchowego, harmonię między Bogiem i człowiekiem oraz chrzan, który w kulturze ludowej jest symbolem tężyzny fizycznej, krzepy i witalności. Nawiązaniem do święta Paschy jest umieszczana w święconce wędlina. Natomiast baba wielkanocna wskazuje na zaradność gospodyni, a zarazem dostatek.

 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo tuzywiec.pl




Reklama
Wróć do