Reklama

25 sierpnia piątek

Redakcja TuZywiec
25/08/2023 12:52

Imieniny obchodzą: Ludwik, Luiza, Patrycja  oraz  Arediusz, Elwira, Euzebiusz, Gaudencjusz, Gaudenty, Genezjusz, Grzegorz, Hermina, Józef, Julian, Kalasanty, Michał, Peregryn, Poncjan, Teodoryk, Tomasz, Wincenty Przysłowia: „Na Ludwika zboże z pola umyka” „Gdy na Luizy ładnie, śnieg późno spadnie”

Dzień Polskiej Żywności:

 

Dzień Polskiej Żywności, obchodzony 25 sierpnia od 2013 roku, stanowi wyjątkowe święto dla miłośników kulinariów oraz lokalnej kuchni. Wybór tej daty nie jest przypadkowy - pod koniec sierpnia polskie stragany i sklepowe półki ukazują się w pełnej krasie, obfitując w świeże warzywa i owoce prosto z rodzimych upraw. To wspaniała pora roku, gdy rolnicy obchodzą dożynki, świętując obfite plony.

 

Głównym celem Dnia Polskiej Żywności jest podkreślenie fascynującej i różnorodnej oferty lokalnych producentów. To wyjątkowa okazja, by nie tylko docenić klasykę w postaci tradycyjnych dań, ale także odkryć nowe, twórcze interpretacje znanych przepisów kulinarnych. Nawet te "dobrze znane" potrawy mogą zaskoczyć, gdyż blogi kulinarnę pełne są nietuzinkowych pomysłów na ich przygotowanie. Dzielą się nimi pasjonaci gotowania, którzy w ramach święta aktywnie uczestniczą w akcjach kulinarnej wymiany, inspirując innych do wykorzystania polskich produktów w wyjątkowy sposób.

 

Dzień Polskiej Żywności to doskonała okazja, aby skosztować dań przygotowanych wyłącznie z rodzimych składników. To czas eksperymentów w kuchni, w trakcie których można przywrócić smaki dzieciństwa, a jednocześnie odkryć nowe smakowe kombinacje. W ramach obchodów tego dnia, organizowane są konkursy, plebiscyty oraz promocje na wybrane artykuły spożywcze, zachęcając do aktywnego uczestnictwa.

 

Inicjatorami tego wyjątkowego święta są twórcy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego "Doceń Polskie". Ich celem jest propagowanie rodzimych produktów spożywczych oraz docenianie pracy producentów, którzy kształtują bogactwo i różnorodność polskiej kuchni.

 

 

Dzień Zupy Błyskawicznej

 

 

Dzień Zupy Błyskawicznej, inicjatywa zapoczątkowana w 2020 roku przez entuzjastę strony Macieja Pilarczyka, upamiętniająca popularność zupki chińskiej w dzisiejszym świecie, miał swój początek. Pomimo że zupka jest daniem, które cieszy się popularnością każdego dnia, postanowiono wyznaczyć jeden szczególny dzień ku jej czci. Wspólnym wyborem stał się 25 sierpnia, symbolicznie upamiętniający wprowadzenie na rynek makaronu błyskawicznego, będącego fundamentem większości zup błyskawicznych.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo tuzywiec.pl




Reklama
Wróć do