Reklama

31 marzec piątek

Redakcja TuZywiec
31/03/2023 05:06

31 marzec piątek

 

Światowy Dzień Backupu

 

Dane - wy jesteście jak zdrowie, jak trzeba was cenić, ten tylko się dowie, kto was stracił… Jeśli zależy nam na zdjęciach z wakacji, ważnych dokumentach, to koniecznie musimy zrobić kopię zapasową. 31 marca, czyli Światowy Dzień Backupu jest do tego najlepszą okazją.

 

Światowy dzień budyniu

 

W Polsce słysząc słowo budyń, na myśl z miejsca przychodzi nam słodki, waniliowy lub czekoladowy deser przyrządzanych na bazie mąki ziemniaczanej, cukru i mleka.

 

W świecie sam budyń nie jest już tak bardzo popularny, zamiast niego znamy podobne w konsystencji kremy np. jeżeli do powyższej mieszanki dodamy jajka i wanilię, mleko zastąpimy śmietanką i zrezygnujemy z mąki, to otrzymamy np. klasyczny francuski deser crème brûlée. Z kolei w Katalonii deser o podobnej konsystencji przyrządza się z mleka, żółtek, soku z cytryny, mąki kukurydzianej i cynamonu i tak powstaje crema catalana. We Włoszech zaś mamy deser panna cotta, przyrządzany z gotowanej śmietanki, żelatyny, cukru i wanilii.

 

Ciekawostkę stanowi Wielka Brytania gdzie mianem pudding, a dokładniej black pudding określa się… kaszankę.

 

Początki budyniu są o tyle ciekawe, że dawno dawno temu było to danie mięsne, przygotowywane z mleka, ryżu, mięsa drobiowego lub ryby. Pierwsze takie przepisy pochodzą z około XIII wieku, a dania te serwowano głównie na dworach. Dopiero w XVII wieku przekształciło się ono w słodki deser jaki znamy dziś.

 

Z kolei budyń w proszku stworzył, w 1837 roku, Alfred Birda.

 

 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo tuzywiec.pl




Reklama
Wróć do