Reklama

5 kwietnia środa

Redakcja TuZywiec
05/04/2023 12:56

Dzień Leśnika i Drzewiarza

Człowiek bardzo dużo zawdzięcza drzewom: tlen, opał, owoce, papier. Nie mówiąc już nawet o tym, jak wiele przyjemnosci sprawia spacer po lesie. W Dzień Leśnika i Drzewiarza warto więc pomyśleć o tych, którzy dbają o drzewa i lasy.

Z okazji tego święta szczególne życzenia przesyłam dla mojej siostry Magdy i wszystkich pracowników Nadleśnictwa Jeleśnia. 

 

Dzień Grzeczności za Kierownicą

To nietypowe święto wymyślili Francuzi – przyjęło się znakomicie, o czym świadczy fakt, że obchodzi się je również w innych krajach, a w samej Francji zapoczątkowało one dodatkowo Tydzień Kurtuazji na Ulicach.

Celem święta jest oczywiście uświadomienie kierowców, by podczas jazdy zachowywali się jak dżentelmeni, przestrzegali kodeksu drogowego, jak i tych niepisanych zasad.

Poniżej prezentujemy kilka wskazówek, które przydadzą się nie tylko w Dzień Grzeczności za Kierownicą:

- Parkuj poprawnie - tak, by zajmować jedno miejsce, a nie trzy. Oczywiście w specjalnie przeznaczonych do tego obszarach, a nie np. przed bramą wjazdową.

- Ustępuj miejsca samochodom uprzywilejowanym.

- Nie krzycz na „elki”. Każdy z nas przecież kiedyś uczył się jeździć, poza tym instruktor pewnie nie pozwala kursantowi przycisnąć gazu...:)

- Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie, czyli bądź wyrozumiały gdy ktoś popełni błąd, bo może on przytrafić się również tobie.

- Lewego pasa ruchu na drodze wielopasmowej używaj tylko do wyprzedzania.

- Sygnalizuj swoje zamiary kierunkowskazem.

- Unikaj gwałtownego hamowania.

- Pomagaj wyjechać z podporządkowanej kierowcom, którzy spędzą tam dwa dni, jeśli nikt się nad nimi nie zlituje.

- Nie rozmawiaj przez telefon, nie jedz, nie maluj się podczas jazdy – stwarzasz zagrożenie dla siebie, ale przede wszystkim dla innych uczestników ruchu drogowego.

- Zwalniaj, gdy w pobliżu widzisz dzieci albo zwierzęta pozbawione opieki.

- Zatrzymaj się, gdy ktoś ma problem z samochodem

- Unikaj brawury, przekraczania prędkości, zachowaj bezpieczny odstęp od innego pojazdu.

- Mrugnij, gdy ktoś zapomni włączyć świateł.

 

Dzień Karmelu

Złoty cukier o płynnej konsystencji, którym ozdabia się ciasta i desery ma specjalne miejsce w kalendarzu, czyli Dzień Karmelu. Świętować można od rana do wieczora jedząc ciastka przekładane tym słodkim przysmakiem czy lody w polewie karmelowej. Jednak warto jeść z umiarem, bo można się przesłodzić!

Jak powstaje karmel?

Poddany działaniu wysokiej temperatury cukier topi się, tworząc szklistą, ciągnącą się masę, która twardnieje tuż po ostygnięciu. Proces ten, nazywany karmelizacją, jako pierwsi mieli stosować Arabowie już w X wieku, choć popularyzację karmelu jako aromatycznego dodatku do dań i napojów zawdzięczamy kulturom europejskim. Mimo że historia tego smakołyku liczy już ponad tysiąc lat, to palony cukier oraz produkowane na jego bazie słodycze, wciąż cieszą się niesłabnącą popularnością.

 

 

 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo tuzywiec.pl




Reklama
Wróć do