
Ziemia Żywiecka od lat jest miejscem słynącym z licznych smaków czerpiących z tradycji kulinarnych wypracowanych przez pokolenia jej mieszkańców. Żywieckie pierniki, chleb czy napitki do dziś cieszą podniebienia nie tylko jej mieszkańców, ale i licznych turystów mogących skosztować tego „smacznego” dziedzictwa.
Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 r. pod hasłem "Smaki Dziedzictwa" !!!
W Żywieckiej Bibliotece Samorządowej kolejna odsłona tego specjalnego wydarzenia w piątek, 17.09 o godz. 16.00 !!!
W tym roku, zgodnie z tytułowym przesłaniem, zgłębiamy tematykę bogactwa i różnorodności regionalnych kulinariów i ich historycznych źródeł.
Zapraszamy na wykład pt . "Tradycje kulinarne w dawnym Żywcu: coś mocniejszego, coś słodkiego, coś mięsnego" - w świetle dawnych reklam, który odsłoni przed nami tajniki i sekrety żywieckiej kuchni w jej wielu, bardzo apetycznych, odsłonach.
Wykład przygotowały Panie: Katarzyna Śleziak i Sylwia Krębuszewska.
Poczęstunek dzięki uprzejmości Piekarnia Cukiernia Galuszka
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie