Reklama

Tłusty Czwartek – słodka tradycja pełna historii

Tłusty Czwartek to jedno z najbardziej wyczekiwanych świąt kulinarnych w Polsce. Przypada na ostatni czwartek przed Wielkim Postem i stanowi symboliczne pożegnanie z czasem karnawałowych uczt. Tradycja ta ma swoje korzenie jeszcze w czasach pogańskich, kiedy świętowano odejście zimy, zajadając się tłustymi potrawami, w tym chlebowymi pączkami nadziewanymi słoniną.

W Polsce zwyczaj jedzenia słodkich pączków pojawił się około XVI wieku. Wówczas do środka często wkładano orzeszek lub migdał – znalezienie takiego „szczęśliwego pączka” miało zapewnić pomyślność. Dziś pączki są nieodłącznym elementem Tłustego Czwartku, a ich smak i różnorodność sprawiają, że tego dnia nie sposób oprzeć się słodkiej pokusie.

Ciekawostką jest także combrowy czwartek, obchodzony dawniej w Krakowie. Według legendy nazwa pochodzi od burmistrza Combra, surowego dla przekupek, które po jego śmierci urządzały huczne zabawy, zaczepiając przechodniów i domagając się od nich tańca lub oddania części odzieży.

Dziś Tłusty Czwartek to przede wszystkim radość, słodkie smakołyki i przyzwolenie na chwilowe zapomnienie o diecie. Bo przecież zgodnie z tradycją – kto nie zje pączka, temu w nadchodzącym roku nie będzie się wiodło!

 

 

Aktualizacja: 27/02/2025 08:35
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo tuzywiec.pl




Reklama
Wróć do