
Tłusty Czwartek to jedno z najbardziej wyczekiwanych świąt kulinarnych w Polsce. Przypada na ostatni czwartek przed Wielkim Postem i stanowi symboliczne pożegnanie z czasem karnawałowych uczt. Tradycja ta ma swoje korzenie jeszcze w czasach pogańskich, kiedy świętowano odejście zimy, zajadając się tłustymi potrawami, w tym chlebowymi pączkami nadziewanymi słoniną.
W Polsce zwyczaj jedzenia słodkich pączków pojawił się około XVI wieku. Wówczas do środka często wkładano orzeszek lub migdał – znalezienie takiego „szczęśliwego pączka” miało zapewnić pomyślność. Dziś pączki są nieodłącznym elementem Tłustego Czwartku, a ich smak i różnorodność sprawiają, że tego dnia nie sposób oprzeć się słodkiej pokusie.
Ciekawostką jest także combrowy czwartek, obchodzony dawniej w Krakowie. Według legendy nazwa pochodzi od burmistrza Combra, surowego dla przekupek, które po jego śmierci urządzały huczne zabawy, zaczepiając przechodniów i domagając się od nich tańca lub oddania części odzieży.
Dziś Tłusty Czwartek to przede wszystkim radość, słodkie smakołyki i przyzwolenie na chwilowe zapomnienie o diecie. Bo przecież zgodnie z tradycją – kto nie zje pączka, temu w nadchodzącym roku nie będzie się wiodło!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie